Welkom
Wil je inloggen ?
Voor de Franse regionale lekkernijen...... 

Contact
Op de markt

Webshop
Groothandel
Mobiele Crêperie
Catering
Bezorgservice
Picnick services 
Crêpes & Galettes
Nieuwsbrief 
 

Gebr. naam
Wachtwoord
U bent uitgelogd


Wachtwoord vergeten?

    
Geschiedenis 
Ingrediënten
Recept
 

Geschiedenis

Echt Frans zijn galettes - vooral in Bretagne en Normandië bekend - die van boekweitmeel worden gebakken. Door het boekweitmeel hebben de galettes een vollere smaak.

Galettes zijn DE SPECIALITEIT uit Bretagne: Ze worden daar dagelijks gegeten, bij het ontbijt, de lunch, als tussendoortje en bij het avondeten.

Boekweit heeft Bretagne in de 15e eeuw veroverd en is sindsdien een belangrijk element in de dagelijkse voeding.
links:
farine de sarrasin   /  Boekweit

Ingrediënten

Galettes bevatten een belangrijk ingrediënt: boekweitmeel.
Boekweitmeel heeft een evenwichtige eiwitopbouw en hierdoor zijn gerechten die bereid zijn met boekweitmeel gezond en voedzaam. De boekweitzaden hebben wel iets met granen gemeen: zij bevatten naast zetmeel ook diverse waardevolle bestanddelen. Dat boekweit zo'n belangrijk voedingsmiddel is, komt door de aanwezigheid van aminozuren, rutine, vitamine B en PP en mineralen (calcium, fosfor, magnesium & fluor).


In China wordt boekweit hoofdzakelijk gebruikt als voedingsmiddel voor de gezondheid, aangezien boekweit rijk is aan rutine (een vitamine). Rutine staat bekend om de versterkende werking op de capillaire bloedvaten (haarvaten, de kleinste vertakkingen van de bloedvaten). Mensen die dus gauw blauwe plekken krijgen omdat hun haarvaten (capillairen) erg kwetsbaar zijn, vinden wellicht baat bij rutine.

Opmerkelijk is de afwezigheid van gluten: voor mensen die geen gluten verdragen, zijn galettes de ideale vervanger voor tarwemeel in tal van gluten-vrije bereidingen. Daarnaast is boekweitmeel ook zeer verteerbaar, waardoor dit meel vaak wordt aangeraden in dieetmenu's. Een galette bestaat uit boekweitmeel, water en zout.

Dit bretonse product is erg lekker als het verwarmd wordt met gezoute boter, maar kan ook koud gegeten worden. Een galette kan gevuld worden met saucijzenworst, spek, ei, ham, tomaat, kaas…noem maar op. Koud worden galettes gegeten met bijvoorbeeld paté en augurken, smeerkaas, zalm, (smeer)worst of kruidenkaas. En wat denkt u van onze heerlijke 'smeervis' (zie de toast producten onder de zeeproducten)? Je kan het zo gek niet bedenken.

Onze recepten pagina geef meer ideeën en zie hoe galettes gemaakt worden.